ד"ר אבי ברכה מנהל היחידה האזורית לאיכות הסביבה "שורק" קיבל באחד הבקרים פניה מתושב תרום שדיווח על הרעלה גדולה של כ- 10 בעלי חיים בין היתר: חתולים וכלבים.
היחידה לאיכות הסביבה הגיעה לפונה בשעות הבוקר המוקדמות מיד עם קבלת ההודעה. במקביל נעשתה פניה של היחידה למוקד הסביבה אשר הפעיל את גורמי הסביבה השונים המעורבים בנושא הרעלות ובראשם רט"ג, להם מחלקה ייעודית המתמחה בנושא הרעלות ווטרינר מ.א מטה יהודה ד"ר גיל כהן. חלק מבעלי החיים פונו לבית החולים לבעלי החיים בקרית ענבים אשר פעלו וניסו להצילם במשך הלילה, ללא הצלחה. לבסוף על מנת למנוע את סבלם, נאלצו להרדימם.
למקום ההרעלה הגיע צוות אנשי רט"ג בסיוע אמצעי זיהוי וכלבי הרחה על מנת לחקור את המקרה. לאחר בחינת המקום הגיעו למסקנה כי מדובר בהרעלה מקומית (כנראה של תושב מושב תרום) ולא מדובר בהרעלת חיות בר – הנושא עליו הם אמונים. אנשי רט"ג העבירו את המשך הטיפול ואת הממצאים לאחראי טיפול בעלי חיים- קצין המשטרה הפעול בנושאי איכות הסביבה.
בישראל קיים חוק צער בעלי חיים הנועד להגן על בעלי החיים משנת התשנ"ד 1994 , הקובע איסורים על ארגון קרבות בין בעלי חיים, התעללות, איסור על עינוי והגבלות הנוגעות לפגיעה בבעלי חיים ואיסור המתה ברעל של בעלי חיים. החוק אוסר להמית בעלי חיים ברעל ללא מתן היתר ממנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות.
כל אדם יכול וצריך לדווח על התעללות בבעלי חיים. חשוב לדעת כי במסגרת החוק, כי על עינוי, התאכזרות או התעללות בבעל חיים - העונש המרבי הוא עד שלוש שנות מאסר כמו כן, על המתה ברעל ללא היתר: העונש המרבי הוא עד שנה אחת של מאסר.
פעילות ההרעלה חמורה לא רק כשלעצמה, בכך שגורמת סבל רב לבעלי החיים, אלא נושאת בחובה השפעה סביבתית רחבה. תושבי תרום נדרשים לערנות יתרה מאחר שקיימת באפשרות להרעלות משנה אשר עלולות לפגוע בילדים, בבעלי חיים בישוב ובחיות-בר ביערות הסמוכים ליישוב הבאים במגע עם האזורים בהם פוזר הרעל. לצערנו אין זה המקרה הראשון במושב תרום - מתסמן כי לפני כשבוע היה מקרה דומה שלא דווח. חשוב לזכור- במידה ויש לתושבים מידע על מקור ההרעלה יש לדווח למוקד במיידי- שכן הדבר יכול להציל חיים. כמו כן- אסור לגעת בבעלי חיים אשר הורעלו או חשודים בהרעלה על מנת שלא יהיו הרעלות משנה.
הרעלה אינה פתרון לבעיית כלבים משוטטים או חתולי רחוב. מועצה אזורית מטה יהודה פעולת דרך פקחי השירות הווטרינרי למגר את תופעת הכלבים המשוטטים על ידי מתן קנסות של כ- 1000 ₪ לבעלי הכלבים, על ידי פנייה למוקד המועצה. ניתן לדווח על ידי צילום הכלב ושליחת שם בעליו או על שליחת פקחים המגיעים למקום ולוכדים את הכלבים המשוטטים. בעלי הכלב יוזהרו, ואם המקרה חוזר יקנסו. כמו כן- ועדי הישובים יכולים לקבל סיוע בסבסוד עיקור וסירוס חתולי רחוב.
בשל הנושא הסביבתי החמור הוועדה לאיכות הסביבה בראשותה של מוריה שוקר מתכוונת להעלות את הנושא על סדר היום בישיבה הקרובה ולהוציא המלצות לטיפול בנושא מטעם הועדה.
>> להצטרפות לאתר חדשות קרן אור:
https://chat.whatsapp.com/LWrmkVdbixCALk2Ke9Ilxb