דוח העוני והאי שוויון של הביטוח הלאומי שפורסם עומד בצילם של שני משברים קשים שעברו על המשק הישראלי בשנים האחרונות: האחד משבר הקורונה והשני אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה שמתארכת שהשפיעו באופן ישיר על המצב הכלכלי - חברתי במדינה, הצמיחה הכלכלית ועל הצורך במדיניות הרווחה שננקטה. היה צפוי שמיד לאחר פרסום דוח העוני של הביטוח הלאומי יתכנסו אנשי הביטחון הכלכלי בעיר לדון על בית שמש שהגיעה ל'הישג' מדהים, מקום שלישי ברשת הערים העניות, אחרי מודיעין עילית ירושלים ואז בית שמש. היינו 'מתים' להיות עניים כמו ירושלים אשר זוכה מידי שנה למענק מיוחד מהממשלה של כמיליארד ₪ אבל אנחנו לא ירושלים ובית שמש כדי לצאת ממעגל העוני מחוייבת לדון באופן נפרד ולהציב לעצמה אתגר. בית שמש עד כמה שזה מצער זה לא הנושא המעניין את קברניטיה בכלל. ההזוי הוא שהערב מתכנסת מליאת מועצת העיר והנושא הזה בכלל לא עולה על סדר היום ולו במילה אחת. התייחסות מינימלית.
מבדיקה לפי מגזר עולה כי תחולת העוני גבוהה בקרב חרדים וערבים ובשנת 2023 ירדה תחולת העוני בשתי אוכלוסיות אלה לעומת שנת 2022. קו העוני לשנת 2023 עומד על כ-3,324 ₪ ומי שהכנסותיו תחת סכום זה נמצא, על פי מדדי מדינות ה- OECD במצב של עוני. על פי הדו"ח, קו העוני של זוג במדינת ישראל עומד על – 6,648 ₪ וקו העוני של זוג עם 3 ילדים עומד על 12,465 ₪.
על פי ממצאי הדו"ח מודיעין-עלית הוא היישוב העני ביותר, לאחר מכן לפי סדר יורד: ירושלים, בית שמש, בני ברק, לוד, נתניה, אשדוד, באר שבע, יפו ובת ים.
קווי העוני לפי גודל משפחה לשנת 2023 מלמדים שמשפחה של יחיד זקוקה ל-4,155 ₪ בחודש כדי להימצא מעל קו העוני, משפחה של זוג עם ילד או הורה עצמאי עם שני ילדים זקוקה להכנסה של 8,808 ₪ לחודש, ומשפחה של זוג עם שני ילדים תזדקק לסכום של 10,637 ₪ כדי להימצא מעל קו העוני.
לפי נתוני הדו"ח ניתן לראות בבירור כי העוני לפי מספר ילדים גדל ככל שיש יותר ילדים במשפחה כך שעוני בקרב משפחות עם חמישה ילדים ויותר עומד על כ-50%, משפחות עם 3 ילדים העוני עומד על כ-20% ומשפחות ללא ילדים עומד על כ-19%.