מבט מיוחד על מפעל המלט הר טוב, מפעל נשר בעבר, מציג תמונה עצובה, במידה מסויימת. אם כי כך דרכו של עולם. גם אדם אם חי ל יותר מ-120 שנה, בודאי מפעל המייצר מלט, כשמגיע זמנו אז מגיע. וכנראה שהגיע זמנו.
מפעל המלט של "נשר" מפעלי מלט ישראליים בע"מ קיים ופועל באזור הר טוב למעלה מ- 50 שנה. המפעל ייצר כ- 15% מכמות המלט השנתית הנצרכת ע"י השוק המקומי. מיקומו הגיאוגרפי נקבע בשל סמיכותו לחומרי הגלם הנמצאים במחצבות הר טוב. מצפון למפעל קיים- מושב נחם, מבני המועצה האזורית מטה יהודה ומחצבות הר טוב, ממזרח- שטחים חקלאיים, מחצבות המהפך, מדרום- נחל שורק, כביש 10 בית שמש, קו הרכבת ותחנת הרכבת לירושלים, אזור תעשיה צפוני בית שמש, ממערב- אזור תעשיה בית שמש, משטרת בית שמש, כביש 38.
בשטח המפעל קיימים מבנים שהוקמו לפני 1965(כ- 27000 מ"ר ), חלק מהמבנים נבנה עפ"י היתרי בניה שהוצאו ע"י הוועדה המקומית לתכנון ולבניה בית שמש ( כ- 9000 מ"ר) וחלק מהמבנים והמתקנים נבנה ללא היתר (כ15000- מ"ר) שהוכשרו רק במועד מאוחר יותר.
בימים האלה עוסק קבלן מיוחד בהריסת המבנים. מבט בתמונה מראה כי כל מבני המשרדים כבר נהרסו, ממש כמו אולם הייצור. מלאכת ההרס תימשך עוד חודשים אחדים, רק בשלב האחרון יועברו הסילואים בשלמות למחסנים.
27 אלף מ"ר הניבו לעיר בית שמש הכנסה בתשלום דמי ארנונה. היו זמנים שהעירייה ביקשה הקדמת תשלום הארנונה מהמפעל המשגשג כדי לשלם משכורות עובדים. ולא רק עבור 27 אלף מטרים הבנויים, היו גם תוספות גבייה כמו קרקע תפוסה, מחסנים שניבנו, כך שההכנסה מארנונה בזמנים טובים הגיעה ל7-8 מיליון ש"ח בשנה!!! לשנתיים עד שלוש - המפעל מושבת חודשים ארוכים ועוד יושבת עוד כמה שנים עד להשלמת בנית המרלוג החדש- של הפסקה זה אומר אבדן הכנסות בערך של כ- 24-16 מיליון ₪.
הבאר נתייבשה, לפחות לפרק זמן לא מוגדר, בהם ייבנה המלרוג החדש ועד שיבנה ויחל בתפעולו. בינתיים בית שמש מאבדת מקור הכנסה כספי חשוב מאוד. אם לא די לה בצרותיה שלה, מיעוט הכנסות הנה באה עוד מכה, לא מכה בכנף, הרבה יותר מכך, מכה עצמתית בהכנסות העירייה. מאין יבוא עזרי?