היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים והמינהל לתפקידים מיוחדים והעמדת מידע לציבור במשרד הפנים פרסמו דו"ח הסוקר את יישום חוק חופש המידע בשלטון המקומי בשנת 2023. גם אם זה מאוחר טוב שנביא את המידע הזה לפני הציבור.
מנהל המינהל לתפקידים מיוחדים והממונה על העמדת המידע לציבור: "משרד הפנים רואים ביישומו של חוק חופש המידע על ידי הרשויות המקומיות אבן יסוד חשובה בשיפור השירות לתושבים . במסגרת החוק הרשות מחוייבת לפרסם דו"ח שמפרט בין היתר את עיקרי מדיניות העירייה, המבנה הארגוני, תוכניות העבודה, התקציב העירוני ועוד ועוד. החוק גם מאפשר לתושב לקבל מידע חשוב שרלוונטי אליו בחיי היום יום שלו ברשות המקומית. לכן אנחנו פועלים כל העת כתף אל כתף עם היחידה הממשלתית במשרד המשפטים כדי להמשיך ולשפר את העברת המידע של הרשויות המקומיות לתושב".
בית שמש אחת הערים בה יש עירנות של הציבור כלפי המידע בעיריית בית שמש. 120 בקשות הוגשו בשנת 2023, בבני ברק למשל, עיר יותר גדולה מבית שמש היו רק 54 דרישות לקבלת מידע מהעירייה המקומית. ואם חשבתם שהגורם הוא עיר חרדית אז לא ממש, בת ים למשל עיר גם כן גדולה התקבלו רק 67 פניות לקבלת מידע. באשקלון הוגשו 172 בקשות לחופש המידע.
המידע על 87.3% מהבקשות שהוגשו בבית שמש נמסר לפונים. רק 1.7% מהפניות הרשות דחתה את הבקשה לקבל מידע. ב- 5% מהפניות נעצר הטיפול בשל אי תשלום. הפונה חייב בתשלום כדי לקבל את המידע המצוי בעירייה.
ומה באשר לזמן הטיפול בבקשה למסור מידע? שימו לב נתונים חשובים לידיעה. העירייה הייתה זריזה במסירת מידע (עד 14 יום) רק ב-39.3% מהפניות. מגמת שיפור מהשנים 2022 ו- 2021. 29% מהפניות קיבלו מידע אחרי 15-30 יום. 31.6% מהפנות נמשך הטיפול בין 30-60 יום. ורק 0.9% מהפניות נמשך מעל ל-129 יום. נתונים בהחלט מרשימים.
בבית שמש הממונה על חופש המידע הוא מיכאל בן שיטרית לשעבר חבר מועצת עיר מטעם ש"ס.