למועצות הדתיות ברחבי הארץ יש שורה תפקידים ברורים, כשרות, נישואין, קבורה, מקוואות, תמיכות ותרבות תורנית. כל נושא כזה הוא עולם ומלואו מבחינת הציבור, הרי אי אפשר למי ששומר מסורת ואו הלכה, להיכנס למסעדה מבלי לבחון אם יש בכלל תעודת כשרות. וכן על זה הדרך, הרישום לנישואין נעשה במועצות הדתיות ברחבי הארץ, לפי כללים ברורים, בחינת רווקות, זהות לאומית ועוד. אלה דברים בסיסיים ברמת השירות להם נועדה הקמת המועצות הדתיות. יש ישובים שבכלל מוותרים על המועצה הדתית ומעדיפים וועד ניהול.
אצלנו יש מועצה דתית, אפילו נלחמים על איושה ועל בחירת צוותה. מהי נותנת? את כל כללי היסוד שעבורם הוקמו, יש מערכות שלמות ותקינות ברוך השם בנושאים האלה. יש כאלה שיסתפקו, יש כאלה שידרשו יותר. משהו לעתיד, משהו לנפש הצמאה, משהו למי שבאמת רוצה ונזקק לקיומה של גוף דתי ערכי. מה מעבר לכך?
כנראה זה תלוי במי שעומד בראשה, בצוות היושב לידו- קרי הנבחרים, נציגי הציבור. אם אלו יגלו אדישות ויצפו שראש המועצה יקדם או יזיז שולחנות ממקום למקום אז כנראה זה בדיוק מה שיהיה.
אז הנה הגיע אלינו מוביל חדש למועצה אברהם פדידה. נבחר אפילו פה אחד. מבחנו הראשון היה ארגון הקהילות לקראת חג הפסח. ארגון זה אומר היערכות, כלומר מחשבה על נושאים הקשורים לחג, הוא פטר עצמו מניסיון לבצע חלוקת קמחא דפסחא, כמו שפטר עצמו למשל מקיום אירוע ליל סדר קהילתי. האם אין בבית שמש כאלה שעבורם ליל סדר באופן קהילתי, בו מישהו דואג לכל הצלחת ומסביב לה. אז כנראה שאינו יודע ואינו מצוי בקהילה.
בערב הפסח השתא יש הרבה מן השינוי, בשל הסמיכות לשבת, מתי בדיוק מבערים חמץ, מה עושים עם החמץ הנותר בבוקר השבת. עצוב היה לראות שמי שמסביר מה לעשות הם רבנים שזהותם לא מתפרסמת. מודעה של מי שמש או אגף שפע מספרת כי בהוראת הרבנים בפסח השנה מקפידים על 3 כללים. היכן הרב המקומי הרב בן עזרא? היכן היו"ר שמוגדר כרב? מדוע שהמועצה לא תפנה לציבור ותסביר בדיוק כיצד ואיך מתנהלים? אם מי שמש ואגף שפע נאלצו להסביר כנראה שהיה או שיש צורך... במקום שאין אנשים השתדל להיות איש.
כמה מכם נזכרו למכור חמץ? זו בדיוק פעולה בה המועצה הדתית נבחנת, הסברה מקדימה לפעולה. כמו לכל פעולה חשובה, בודאי למי שהנושאים הדתיים בוערים בקרבו, וזה ראש המועצה הדתית. בדקנו: מכרו חמץ באמצעות מכירה מזומנה בבית המעצה הדתי משהו כמו 1500-2000 איש. האם זו הכמות המצופה? זו מצווה חשובה בערב פסח, תארו לכם שהייתה נערכת הסברה מקדימה, כן כן יחסי ציבור לפני, זה בדיוק מהותה לקיומה של המועצה הדתית, האם היה רק המספר הזה מתייצב למכור חמץ? וברור שיש גם מכירה באינטרנט, וברור שרבים עשו זאת גם במקומות אחרים, אם אחרים על מוסד בחסות הרבנות הראשית לישראל, צריך להאדירו ולהוכיח צורך קיומו. זה לא היה!!!
מה כן היה, הגעלת כלים, בפתח המועצה עמד אחד מרבני המועצה והגעיל כלים בעצמו. מפאת כבודו והכבוד שאנחנו רוחשים לו, לא הוא היה צריך לעמוד במקום ולהגעיל את הכלים לציבור הרחב. בודאי צריך, אבל במחשבה שניה, למה רב. למה לא שני מבוגרים בתשלום שיעשו.
השבת היא שבת הגדול, קוראים בתור את פרשת צו. שַׁבַּת הַגָּדוֹל הוא כינוי מיוחד לשבת שלפני חג הפסח. בשבת זו דורש הרב בקהילתו בהלכות הפסח. המרא דאתרא הרב שמעון ביטון נהג לכת רגליו מידי שנה לביה"כ המרכזי בעיר, כדי לתת שיעור. מאז שחדל לכהן פאר בעירנו, המסורת עברה לרב שלמה סויסה הי"ו שעושה זאת בבית הכנסת שלו. האם לא צריך לגייס תלמידי חכמים, והרי עירנו גדושה בכאלה כדי למלא את בתי הכנסת בדברי תורה ולימוד הלכות בשבת הזו? אם רק רצו והשתדלו, השבת הזו יכולה התה להיות מפוארת מבחינת מהות קיומה של המועצה הדתית. אבל לא כך... אין יוזמות, אין התחדשות.
מאז עלייתה של ש"ס לשלטון, אבד חינה של המועצה במהותה הקיומית, עוד יותר בשנים האחרונות מאז האירוע בו נאלץ ראש מועצה לסיים תפקידו על כרחו, כמעט והתרגלנו. המועצה הדתית מתנהלת יותר בשביל דרישות היסוד ולא יותר, והם מקוואות, קידושין, עירובין, חברא קדישא ר"ל, ותמיכות בפעילות תרבות תורנית.
אפשר הרבה יותר מזה, וזה תלוי הרבה במי שעומד בתפקיד הנושא אחריות.